Foto:

Column: Fusie

Zo’n dertig jaar geleden hadden Enschede en Hengelo allebei een zeer ambitieuze burgemeester; Wieringa en Lemstra. Hun energie was genoeg voor het idee van een volledige fusie, één grote stad met een groot buitengebied. Enschede streefde naar een grotere stad, maar dat kon alleen door meer nieuwe inwoners. De Dubbelstad is er nooit gekomen, iedereen was tegen, behalve Ko Wieringa. Lemstra had toen onder druk van het CDA, ook al de moed opgegeven. Ook de kleinere gemeenten waren tegen, maar dat zijn ze altijd geweest. Een gemeente als Haaksbergen hoorde je nauwelijks in de discussie, maar had wel de nodige problemen.


Haaksbergen zat toen in de financiële problemen. Dat is niks bijzonders; Haaksbergen zit altijd in de financiële problemen. Maar nu is er een nieuwe burgemeester, die ongetwijfeld van de provincie de opdracht heeft gekregen de financiën van de gemeente gezond te maken en het lijkt alsof hij tot een conclusie is gekomen en die is niet positief. Er komt weer een bezuinigingsronde, maar waar kan de gemeente nog op bezuinigen? Dienstverlening? Zorg? Personeel? Wat blijft er dan over? En wat blijft er dan over van Haaksbergen als zelfstandige gemeente?


Niets en dus komt opnieuw fusie in beeld, fusie met Enschede, of Hengelo. Nu weet ik een aantal kleine, maar wezenlijke dingen over Haaksbergen en haar bevolking en het eerste is dat Haaksbergen een echt dorp is en dat betekent dat veel dorpelingen in de grotere steden werken, maar wonen het liefst in een dorp. Dat betekent dat er altijd sprake zal zijn van gezonde na-ijver tussen stad en dorp en dat betekent dat een Haaksbergenaar meer neigt naar de andere, grotere stad Hengelo, dan naar Enschede.


Vergelijk het met de Dubbelstad, de fusie Enschede-Hengelo. Je weet dat je om geloofwaardig te blijven, je niet buiten de bevolking om kunt gaan fuseren, maar je weet ook dat de meerderheid tegen is en dat daarom de fusie niet doorgaat als een meerderheid van de bevolking tegen is. In Hengelo was ongeveer 2/3 tegen, in Enschede 60%. Als ze niet oppassen wordt de gemeente Haakbergen opgeheven en Enschede hoeft niets anders te doen, dan af te wachten en helemaal niet gaan pushen, want daar houden bewoners van het platteland niet van.


Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker