René Beunders te gast in tv-documentaire 'Opstandelingen'

ENSCHEDE - De in Losser geboren en getogen René Beunders (60) staat centraal in de BNN/VARA documentaire 'Opstandelingen'. De filmploeg onder leiding van Sophie Hilbrand heeft Beunders drie maanden intensief gevolgd.

Beunders heeft zich de afgelopen zes jaar verdienstelijk gemaakt met zijn Stichting 'Sociaal Hart Enschede'. Vanuit deze stichting strijden hij en zijn medestanders tegen de sociale misstanden in de bijstand en de zorg binnen de gemeente Enschede. Voorbeelden van deze misstanden zijn het inhumane maatregelen- en fraudebeleid, de onrechtmatige zoekperiode 27+, de gebrekkige bevoorschotting voor bijstandsaanvragers, het niet ambtshalve vaststellen van de beslagvrije voet, het niet in behandeling nemen aanvragen bijzondere bijstand en het opvragen van medische gegevens.

Gratis rechtshulp
Maar ook bij de uitvoering van de Wmo is er volgens Beunders in Enschede van alles mis. Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten werden bijvoorbeeld keer op keer op hun uren huishoudelijke zorg gekort. Om die reden organiseerde Stichting 'Sociaal Hart Enschede samen met de FNV Enschede Lokaal de hulpactie 'Gratis rechtshulp bij onvoldoende thuishulp'. Opmerkelijk is dat Beunders zelf al jaren meervoudig ernstig chronisch ziek is (hartfalen, diabetes en nierfalen). Ook zijn huishoudelijke zorg werd vorig jaar in uren teruggezet van 5 uur en 4 minuten naar 3 uur 39 minuten. Maar doordat hij in bezwaar ging tegen deze beslissing werd het aantal uren weer opgehoogd naar 5 uur en 30 minuten. De 50 minuten durende documentaire wordt uitgezonden op donderdag 25 juni a.s. NPO2 om 20.30 uur. Speciaal voor deze aflevering van 'Opstandelingen' schreef Beunders een bijstandsballade getiteld 'Als bijstand jouw lot is'. Gezongen door country-zangeres Anna McRose (Anica Pongers uit Vriezenveen).

Luister op YouTube naar het nummer 'Als bijstand jouw lot is'

Meer berichten