Beter inzicht in toeristische drukte

TWENTE - Het toeristisch seizoen zal dit jaar ongetwijfeld héél anders verlopen dan gebruikelijk. Twente is en blijft een toeristisch aantrekkelijke regio, zeker nu mensen dit jaar wellicht meer in eigen land vakantie vieren. Maar: té grote drukte moeten we juist weer vermijden. MarketingOost helpt overheden en ondernemers straks met een nieuwe 'heatmap' voor toeristische locaties.

We zagen het de afgelopen weken al geregeld: te veel mensen die op plekken samenkomen. Wanneer we straks meer recreatie en toerisme zien, zal dit alleen maar toenemen. MarketingOost werkt nu aan een 'heatmap' om zo bezoekersstromen gastvrij in goede banen te kunnen leiden. Ook werken zij aan een dashboard voor trends en ontwikkelingen in deze sector.

Unieke toepassing
Volgens directeur Evelyn Borgsteijn is deze toepassing van een heatmap nieuw in de Nederlandse toeristensector. “Dit instrument geeft inzicht in de geografische spreiding van recreatie en toerisme in Overijssel. We voegen informatie samen over capaciteit van accommodaties en bijvoorbeeld natuurgebieden en fiets- en wandelroutes in de buurt. Drukke plekken kleuren op de heatmap rood. Dat zijn locaties met bijvoorbeeld veel verblijfsaccommodaties of meerdere fietsknooppunten. Een vervolgstap zou kunnen zijn dat ook toeristen straks realtime zien hoe druk het op een plek is en wat de uitwijkmogelijkheden zijn.” De informatie is niet alleen praktisch voor gemeenten, provincie en veiligheidsregio’s, maar ook voor MarketingOost, zegt Borgsteijn. “Met onze vermarkting spelen we in op de beschikbare data. Bijvoorbeeld door heel gericht rustiger gebieden onder de aandacht te brengen en drukkere plekken juist minder te promoten. Op die manier verspreiden we de bezoekers beter over onze provincie.”

Dashboard vol trends
MarketingOost lanceert ook een dashboard voor trends en ontwikkelingen in de toeristensector. Dat toont overzichtelijk belangrijke cijfers, zoals het aantal boekingen en annuleringen bij campings en vakantieparken, de omzet van de sector en macro-economische indicatoren als consumentenvertrouwen en producentenvertrouwen. “We actualiseren voortdurend de cijfers, zodat we steeds een goed beeld hebben van de situatie in de branche. Bovendien kunnen we die vergelijken met eerdere jaren en de ontwikkelingen in de rest van Nederland. Onze campagnes stemmen we daar vervolgens op af”, legt Borgsteijn uit. De beschikbare gegevens zijn belangrijke bouwstenen voor het ontwikkelen van verschillende scenario’s waaraan de Taskforce Gastvrij Overijssel werkt. MarketingOost buigt zich ook zelf intensief over de toekomst. “Net als veel andere sectoren is de coronacrisis voor de recreatie- en toerismesector een grote uitdaging. We monitoren voortdurend belangrijke factoren en indicatoren om er op in te kunnen spelen."

Meer berichten
 
Auto zoeker