Zwakke plekken in democratie van Enschede onder de loep

ENSCHEDE - Vanaf 4 juni is weer wekelijks bij BNNVARA op NPO 2 het programma Opstandelingen te zien. Een programma waarin Sophie Hilbrand achtereenvolgens de zwakke plekken in de lokale democratie van Almelo, Moordrecht, Bloemendaal, Enschede, Ermelo en Zaanstad onderzoekt.

Waarom komen burgers in opstand tegen hun gemeentebestuur? Waar is het mis gegaan en hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? In het nieuwe seizoen van het BNNVARA-programma Opstandelingen probeert Sophie Hilbrand de vinger op de zere plekken van de lokale democratie te leggen. Vriendjespolitiek lijkt de meest voorkomende oorzaak dat burgers in opstand komen. De ene burger krijgt alles voor elkaar, de ander niets. Ook machtspolitiek is een verschijnsel dat mensen tot wanhoop drijft. Sophie probeert samen met de opstandelingen en bestuurders de kern van het probleem te ontrafelen. Hoewel er momenteel nog gedraaid wordt voor de laatste aflevering, is er dit seizoen tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren. Sophie: "Daar begrijp ik niets van. Je hebt toch als volksvertegenwoordiger de plicht om iets te zeggen op het moment dat er zoveel onvrede is en mensen zich gekwetst en onrechtvaardig behandeld voelen? Wegduiken versterkt dat gevoel alleen maar, is mijn ervaring nu. Als makers hebben wij het er dan ook niet bij laten zitten."

Schrikbewind Enschede
In de eerste aflevering op 4 juni om 20.30 uur staat Almelo centraal. In Almelo wordt de bestuurscultuur al decennia gekenmerkt door vriendjespolitiek. In de aflevering van 25 juni draait het om de democratie in Enschede. De gemeente Enschede voert een hard ontmoedigingsbeleid tegen de allerzwaksten van de samenleving. René Beunders neemt het voor ze op en bestrijdt de harteloosheid van de gemeente. Maar zelf lijdt hij aan zoveel ziektes dat het nog maar de vraag is hoe lang hij dat kan volhouden. Regie: Gulsah Dogan & Jan-Cees Ter Brugge, research: Jan-Cees Ter Brugge

Opstandelingen is een coproductie van Episode One en BNNVARA en wordt vanaf 4 juni uitgezonden.

Meer berichten
 
Auto zoeker