Goed voorbereid aan de slag na Klic-melding bij het kadaster

TWENTE - De mooie dagen en het meer thuis zitten, is voor velen een uitnodiging om ook eens de tuin grondig aan te pakken. Regelmatig heeft de noeste arbeid van graven echter een negatief gevolg: kabels of leidingen in de grond worden beschadigd.

Even wat cijfertjes. In 27 procent van de gevallen zijn graafwerkzaamheden de oorzaak van stroomstoring. Gedurende het tuinseizoen wordt bijna elke week wel melding gedaan van een beschadigde gasleiding door graafwerkzaamheden. Het repareren van de schade aan elektriciteits- en gasleidingen kost Enexis, netbeheerder in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Drenthe en Groningen, per jaar zo'n 4,3 miljoen euro. En dat wordt door de netbeheerder natuurlijk verrekend in de netkosten, die op de rekening van de energieleverancier staan.

Aan de slag
Kabels en leidingen liggen vaak in een bepaalde volgorde in de grond. De eerste kabel die men bij graven waarschijnlijk tegenkomt is de glasvezel- of internet-/televisiekabel, daarna volgen elektriciteitskabel, gasleiding, waterleiding en riool. De eerste kabel is vaak ook de meest kwetsbare, omdat deze geen beschermend omhulsel heeft zoals de elektriciteitskabel. Al is dit omhulsel geen garantie. Handmatig graven doet u het best voorzichtig en laagje voor laagje. Mogelijk dat u probeert om met een metaaldetector de kabels en leidingen op te sporen, maar er is een betere manier: de Klic-melding.

Klic-melding
Een Klic-melding wordt bij het Kadaster gedaan. Na de melding ontvangt u van het Kadaster een overzicht van netbeheerders die eigenaar zijn van kabels en/of leidingen in de grond. Deze netbeheerders zullen u op de hoogte brengen van ligging van elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen, televisie-/internetkabels, glasvezel- of telefoonkabels, voor zover deze gegevens bekend zijn. De kosten van de Klic-melding bedragen 15 euro. Bij handmatig graven is de Klic-melding handig, maar bij machinaal graven is dit zelfs verplicht!

Gaslucht
Toch gas- of elektriciteitsleiding geraakt ondanks alle zorgvuldigheid? Bel het landelijke storingsnummer Elektriciteit en gas 0800 9009 (24/7 bereikbaar).

Meer berichten
 
Auto zoeker