<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162439&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto:

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

TWENTE - In de Hart-kranten publiceren wij deze weken het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. Samen met haar twee zussen fietste zij in de laatste maanden van de oorlog van Overschie naar Twente, op zoek naar voedsel. Inmiddels zijn we bij deel 5 van deze bijzondere reis door een land in oorlog.

Dinsdagmorgen 30 januari 1945.

We hebben heerlijk geslapen in goede bedden van de kinderen van slager Koster*. De kinderen waren ondergebracht bij een bevriende familie in Deurningen. Het waren lieve en zorgzame mensen en we werden echt verwend. 's Morgens werden er pannenkoeken gebakken 'o wat een zaligheid, dat zal ik nooit vergeten.

We namen hartelijk afscheid en ook werd de afspraak gemaakt dat wanneer de oudste, Lia, terug zou gaan naar Overschie ze aan moest komen. Dat heeft zus Lia ook gedaan op 10 februari 1945. Op de terugweg hebben ze haar veel etenswaren meegegeven.

We hadden Hengelo achter ons gelaten en weer kregen wij een lekke band. We moesten zeker 10 kilometer lopen naar Oldenzaal. Die middag, 30 januari 1945, kwamen we aan bij onze grootouders, de familie Holtel. Ze hadden een textielzaak in de Bisschopstraat. Wat een vreugde en blijdschap. De winkel was open en we werden hartelijk welkom geheten we werden geknuffeld en gekust, iedereen was blij dat we er waren. Mensen keken vreemd op dat wij jonge meisjes, zo ver hadden gefietst.

Via de zijingang in de Waagstraat gingen we naar boven waar we moe maar zeer voldaan konden uitrusten. Die eerste nacht ging een aantal keren het luchtalarm. De andere dag had mijn opa contact gelegd met een Duitse officier en met de telefoon van de Duitsers mochten wij naar Overschie naar onze huisarts bellen om te vertellen dat we goed waren aangekomen.

Oma en opa met de familie hadden in onze ogen overvloed aan eten en drinken. Toen ik uit Overschie was vertrokken woog ik gemeten op de weegschaal in de drogisterijwinkel 116 pond. Na mijn verblijf in Oldenzaal ben ik opnieuw gewogen en woog toen 127 pond. Dat kwam door het vet en het vlees dat we kregen bij oma en opa. In die periode zijn we geregeld naar Hengelo geweest naar de familie Koster.

Gek, maar nu we hier in Oldenzaal zijn voelt het warmer, het vriest niet meer de dooi zet voort. Veel mensen gaan naar het ziekenhuis om daar eten te halen, wij merken daar weinig van maar het is wel het gesprek van de dag. We kunnen gewoon naar buiten gaan en verkennen de omgeving. Neef Johnny die in Ootmarsum woont heeft een leuke vriendin Rikie, ze brengt renet appels mee. We lachen om Rikie en Johnny omdat ze verliefd en verloofd zijn en zo leuk doen naar ons. Verschillende keren zie je tegen de blauwe lucht vliegtuigen die elkaar beschieten. Een Duits vliegtuig is geraakt en komt neer achter het spoor. Eerst weten we niet wat daarmee wordt bedoeld, maar het blijkt het treinstation te zijn. Dan komt het bericht dat ze de fietsen komen opeisen. Maar onze fietsen worden verstopt in het kledingmagazijn. De mensen hebben elkaar gewaarschuwd en opa had al het een en ander gehoord. Er is heel vaak luchtalarm en slierten zilver papier wordt uit de vliegtuigen geworpen. Oma zegt dat de bakker geen brood meer bakt, maar bij de coöperatie daar is nog brood te verkrijgen. Voor ons valt het allemaal best mee. Ook horen we dat de spoormannen zijn gevlucht en dat de woningen van de spoorfamilies worden betrokken door Duitsers.

Overschie 31 januari 1945.

Niets bijzonders,wat hebben wij het rustig,zitten met tochtdekens om de voeten om warm te blijven. Dokter Roest is geweest hij brengt de blijde boodschap dat de meiden goed zijn aangekomen in Oldenzaal. Vreugde alom.


Wordt vervolgd

*Jan Koster (1879) was slager in Hengelo. Geboren in t Bildt Friesland. Hij woonde aan de Tollenstraat 19 in Hengelo. Jan Koster overleed in 1951.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162439&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162462&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162446&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>