Een ongeneeslijk heimwee - biografie Willem Brakman

Foto:

ENSCHEDE - Ter gelegenheid van de presentatie van de nieuwe biografie van de schrijver Willem Brakman is er op zondag 16 februari tussen 14.00 en 16.00 uur een boeiend programma rond deze schrijver in Rijksmuseum Twenthe. Naast de biograaf Nico Keuning zullen ook andere sprekers Brakman belichten. Het geheel wordt muzikaal omlijst met muziek van Brahms, Schubert en Wagner uitgevoerd door Academia Musica.

Willem Brakman (1922-2008) groeide op in de Haagse wijk Duindorp. Na een mislukte huisartspraktijk vestigde hij zich eind jaren vijftig als bedrijfsarts in Enschede. Daar begon hij te schrijven. Brakman woonde van 1961 tot 1969 aan de Varviksingel. Verhuisde toen naar de Prinsestraat (naast de synagoge). Om uiteindelijk in 1986 naar Boekelo te vertrekken.

Sprekers
Nico Keuning reconstrueert een leven in de ban van het heimwee naar het kind dat Brakman was, op zoek naar het verloren gevoel van geluk, verdriet en angst. Een leven waar de beslissende en beproefde vriendschap met literator Nol Gregoor als een rode draad doorheen liep. Keuning tekent in Een ongeneeslijk heimwee een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef. Nico Keuning (1952) is neerlandicus en biograaf, en schreef boeken over onder anderen Jan Arends, Bob den Uyl en Johnny van Doorn. Een zeker onbehagen, zijn biografie over Bob den Uyl, werd in 2010 bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs. In 2018 verscheen Gaven, giften en vergiften, de door hem samengestelde briefwisseling tussen Willem Brakman en Simon Vestdijk. Naast Nico Keuning zullen de sprekers Bart Vervaeck en Marjoleine de Vos zijn.

Partners
Samenwerkende partners: Stichting Literaire Manifestaties Enschede, boekhandel Broekhuis, Rijksmuseum Twenthe, uitgeverij Querido (Amsterdam)

Kaarten
Het toegangsbewijs van het museum is het entreebewijs.

Meer berichten