Foto:

Topatleten vastgelegd voor aankomende Enschede Marathon

ENSCHEDE - Geart Jorritsma (winnaar van vorig jaar, zie foto) en Fabian ten Kate (vorig jaar derde bij de mannen senioren) hebben besloten om dit jaar opnieuw in Enschede te starten. Deze toplopers hadden Rotterdam (twee weken eerder) kunnen kiezen, maar ze gaan dus voor Enschede. Ook de nummer twee van afgelopen jaar, Stef Simons, doet op zondag 19 april weer mee.

De Enschede Marathon mag zich dit jaar voor het eerst IAAF Bronze Label Marathon noemen. De internationale atletiekfederatie heeft dit kwaliteitskeurmerk toegekend en het betekent dat de marathon aan een aantal strenge voorwaarden moet voldoen. Zo moeten er onder meer snelle IAAF Label-atleten aan de start verschijnen. Marathondirecteur Sandra Melief vertelt hierover: "Onze atletencoördinator Herman Moelard heeft inmiddels een aantal goede atleten vastgelegd, zoals Edib Kipto, in 2019 won hij de Marathon van Madrid in 2 uur en 10 minuten. Ook de nummers één en twee van de Münster Marathon 2018, Justus Kiprotich (2 uur en 9 minuten) en James Barmasai (2 uur 11 minuten) zullen starten in Enschede. Outsider is de Ethiopiër Haimanot Mateb. Hij werd in 2019 derde op de halve marathon in Hamburg achter wereldtoppers Stephen Kiprotich en Geoffrey Ronoh." Ook komen er atleten aan de start die zich willen kwalificeren voor de Olympische spelen in Tokyo, onder hen Jobo Kathone uit Lesotho en Kaisa Kuck uit Estland.

Hoop op nieuw record

Bij de vrouwen wordt al een even mooi deelnemersveld zichtbaar. Voor de komende editie is een nieuw parcoursrecord het doel, oftewel een tijd onder de 2 uur en 25 minuten. Aan de start staat onder andere de nummer twee van afgelopen jaar Rodah Jepkorir Tanui. Zij liep vorig jaar al de tijd van 2 uur en 25 minuten tijdens de Buenos Aires Marathon. Verder zijn Agnes Kiprop (2 uur 29 minuten in Dongying, China), en Chemutai Riunotukei (2 uur 33 in de zware Nairobi Marathon, Kenia) gecontracteerd. Bij de dames is er eveneens een outsider uit Ethiopië, namelijk Zeyduna Arba Mude. Coördinator Moelard hoopt ook de winnares van afgelopen jaar, Caroline Chepkwony, te kunnen contracteren. De onderhandelingen zijn nog in volle gang.

Regiotop

Uiteraard zal ook de regionale marathontop vertegenwoordigd zijn met onder andere Bjorn Jansman, Peter Bruinsma, Frank Meijer en debutant Michel Kerkdijk. Kijk voor meer informatie over de marathon op www.enschedemarathon.nl.

Meer berichten