Foto:

Voorlichting over verbod smartphone op de fiets

ENSCHEDE – Jongeren weten het als geen ander, maar tussen de boodschap kennen en er naar handelen zit wel een hele kloof. Zo ook het smartphonegebruik op de fiets; officieel verboden dit jaar maar veel jongeren houden zich er niet aan.

Om hier verandering in te brengen zet TeamAlert ook voorlichters in om jongeren te wijzen op de gevaren van fietsen met afleidingen. Hiervoor zetten zij de campagne Go-MONO in. Deze vrijdag krijgen jongeren op het Bonhoeffer College uitleg over het smartphoneverbod.

Go-MONO
"Door Go-MONO zorgen we ervoor dat jongeren het normaal vinden om MONO, ongestoord onderweg, op de fiets te zijn,'" aldus directeur-bestuurder Maartje Burghgraef. Het verbod ging 1 juli in. Mobiele elektronische apparaten mogen niet meer worden vastgehouden op de fiets. De boete bedraagt 95 euro. Veel automobilisten, fietsers en voetgangers zijn namelijk in het verkeer bezig met allerlei activiteiten die hen afleiden, zoals luisteren naar muziek, bellen of appen. 74 procent van de fietsers tussen 18 tot 24 jaar gebruikt zijn of haar smartphone op de fiets.

Interactief
Gedurende het project beantwoorden de jongeren verschillende dilemma's over smartphonegebruik in het verkeer. Op deze wijze wordt de heersende norm in de groep blootgelegd. Om het kennisniveau van de jongeren te verhogen, stelt TeamAlert quizvragen over de gevolgen van smartphonegebruik. Aan het eind van de quiz wordt aan de jongeren gevraagd om de smartphone in MONO-stand te zetten.

Meer berichten