Foto:

Deze zaterdag kopen we... helemaal niets

TWENTE - December is voor veel mensen een dure maand. We kopen veel cadeautjes voor een ander én voor onszelf. Kopen, kopen en nog eens kopen. Ook worden we doodgegooid met de reclamefolders die ons aansporen tot verdere uitgaven in het kader van feestelijkheid en gezelligheid. Maar het hóeft niet, zo is de boodschap tijdens de internationale Koop-Niets-Dag.

Onder de noemers 'Koop-Niets-Dag' en 'Niet-Winkeldag' staan we in Nederland elke laatste zaterdag van november stil bij de negatieve kanten van ongeremd consumentisme. Gemiddeld geven huishoudens tijdens de kerstdagen 430 euro uit. De totale bestedingen in Nederland voor de kerstdagen zitten ruim boven de 12 miljard euro. Hoewel 430 euro per huishouden als gemiddelde wellicht veel klinkt, geven Nederlanders in verhouding tot andere Europese landen juist relatief weinig uit; het Europese gemiddelde is al ruim 590 euro. En: de bestedingen stijgen elk jaar weer.

Minder consumeren
Consumenten zijn zich steeds bewuster van hun 'voetafdruk' bij het kopen van producten en diensten. Er wordt bewuster gekeken of een aankoop noodzakelijk is of bijdraagt aan het leven van de ontvanger. Zo kan een bewuste keuze zijn om niet een elektronisch apparaat of dergelijke te geven, maar juist meer ervaringen zoals een etentje uit of een theaterbezoek. Ga niet mee in trends zoals een 'hot item' bij kerst. Op menig Nederlands zolder ligt nog steeds de ongebruikte broodbakmachine die jaren geleden een must have was als kerstgeschenk.

Een nieuw leven
Ook zijn er steeds meer initiatieven die bijdragen aan bewust minder consumeren. Zo kennen we in Twente al de repaircafés waar mensen een kapot apparaat kunnen laten repareren. U kunt immers altijd nog een nieuwe kopen. Ook het ruilen van geschenken of beurzen voor tweedehands speelgoed en kleding helpen om de geldelijke uitgaven in december binnen de perken te houden.

Meer berichten