Blau und Weiss

Blau und Weiss

ENSCHEDE - Persoonlijk heb een gematigde interesse in voetbal, maar bij mijn schoonzoon en dochter thuis wonen fans van Feyenoord, Ajax, Twente en PSV. Af en toe is het een heksenketel, en zijn de onderlinge commentaren niet van de lucht. Anders is het als het om Blau und Weiss gaat, dan is eenheid en harmonie het parool.

Vorige week zaterdag wilde men mij eens verrassen met een bezoek aan de Veltins Arena voor de eerste wedstrijd van dit seizoen, de wedstrijd Schalke 04 tegen Bayern München. Het werd een bijzondere dag met mooie oog- en oorstrelende ervaringen. Ik werd gebracht naar café de Toekomst in de Toekomststraat te Enschede, waar Blau und Weiss haar kaartuitgiftekantoor had gesetteld. Ik kwam gelijk in een sfeer van gezelligheid en kunnigheid.

Gezellig
De eerste ontmoeting met de leden van de vriendenclub Blau und Weiss mocht er zijn. De organisatie verliep als een geoliede machine van vertrek tot aankomst. Met een ledental van ruim 325 met leden uit Duitsland en Nederland, is het een bijzondere vriendenclub en dat in een tijd waar in Nederland nog al eens wat voetbalrellen zich voordoen. In de bus mannen uit Hengelo, Enschede, Borne, Raalte, Nijverdal, Geesteren en Vriezenveen. Met slechts één vrouwelijke deelneemster: mijn kleindochter Mette uit Borne. Ik heb de onderlinge sfeer en betrokkenheid duidelijk ervaren als het op pad zijn met een echte vriendenclub. Blau und Weiss op weg naar de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Bundesliga.

Iedereen gaat mee
Met een gepaste tussenstop gepland door de voorzitter van de vriendenclub Blau und Weiss de 70-jarige Henny ten Vergert uit Enschede. Henny ten Vergert maakte het mogelijk dat het duo Frank en Frank uit Geesteren, de één gekluisterd aan de rolstoel, een heerlijke dag uit kunnen beleven. Na aankomst in Gelsenkirchen brengt men ons naar Schalke Meile. Braadworst, Veltins bier en gezelligheid, geen wanklank of heibel, maar verbondenheid en gezelligheid met elkaar. Ik ben er een van 1935 en denk nog even aan 1945 de tijd van Krieg. Ja, hier is strijd maar geen Krieg. De onderlinge verbondenheid en vriendschap rond hun club Schalke 04 is te bewonderen. De wedstrijd werd gewonnen door Bayern met 3 tegen 0, maar de supporters van beide clubs gaven mij het beeld dat sport verbroedert en dat voelt goed. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat er Krieg was 5 jaar lang, gelukkig heeft dit plaats gemaakt voor een sportieve onderlinge strijd.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Meer berichten