Enschede wil gebruik stalling stimuleren

ENSCHEDE - Het is menig forens een doorn in het oog: de vele fout geparkeerde fietsen rondom het station. Omdat veel fietseigenaren liever kiezen voor gemak in plaats van een stalling, worden fietsen aan letterlijk iedere beschikbare boom en lantaarnpaal geketend. De gemeente waarschuwt dat hier per 1 oktober verandering in gaat komen.

Enschede investeerde de afgelopen twintig jaar fors in fietsvoorzieningen. Zo kwam er een extra ondergrondse stalling aan het Wilminkplein, een nieuwe dubbellaags stalling bij het busstation en de nieuwe stalling ten noorden van het station. Deze stallingen alleen al bieden onderdak en camerabewaking voor in totaal 2.500 fietsen. En: ze zijn 24 uur per dag gratis beschikbaar.

Hinderlijk gedrag
Aan de beschikbaarheid van voorzieningen ligt het dus in ieder geval niet. Zo weet de schrijver van dit artikel uit ervaring dat in ieder geval de stalling WIlminkplein bij lange na niet aan de capaciteit zit, evenals de andere stallingen. Het lijkt dan ook voor veel fietsers een kwestie van gemakzucht om de fiets pal voor de ingang van het station te parkeren.

Voorlichting
Door middel van informatieborden rondom de stationsplein-bomen en een lichtkar worden fietsers gewezen op de komende handhaving. Per 1 oktober zal de gemeente fout geparkeerde fietsen weghalen. De borden wijzen hen op de aanwezigheid van de eerder genoemde en andere stallingsmogelijkheden in de directe omgeving. Zo biedt de stalling bij Kruispunt De Graaff niet alleen onderdak aan 650 fietsen, maar er is ook een bemand fietsreparatiepunt. Geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur; de stalling zelf is 24 uur per dag geopend. Kijk voor meer informatie op: www.enschede.nl en zoek op 'fietsenstallingen'.

Meer berichten