Dronessubsidie moet hindernissen wegnemen
Shutterstock
Shutterstock

Dronessubsidie moet hindernissen wegnemen

ENSCHEDE - Drones zijn volop in ontwikkeling en bieden grote economische kansen, zeker in de regio Twente, waar bedrijven voorop lopen op het gebied van de hightech. Achterlopende regelgeving frustreert helaas de ontwikkelingen.

Het gebruik van drones en een veilig luchtruim gaan nu vaak niet goed samen. Dit geldt in het bijzonder voor een stedelijke omgeving, denk aan de veiligheid rondom ziekenhuizen. Door de onduidelijkheid omtrent botsende belangen blijven investeringen achter. Toch bieden drones veel kansen die onbenut blijven. Om een goede balans te vinden ontvangt Enschede nu 1,1 miljoen euro aan Europese subsidie voor het verder ontwikkelen en toepassen van dronetechnologieën. Dit is het programma "Aerial Uptake". Het hoofddoel is om obstakels te overwinnen, zoals de strikte regelgeving. Er zal gekeken worden naar manieren om drones beter in bestaande luchtvaartsystemen in te passen. Ook kunnen innovatieve toepassingen worden verkend. Bijvoorbeeld het bezorgen van pakketjes of maaltijden. Bovendien kan de gemeente zelf profiteren van door drones verzamelde data over wegen of waterwegen. Of het nu gaat om commercie of recreatie: zo kan beleid worden gevoerd op basis van informatie die nauwkeurig en actueel is.

Regionale proeftuin
De regionale proeftuin voor onbemande systemen, zoals drones, zal zo een stevige impuls krijgen. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel werken sinds 2016 aan een ecosysteem voor dronetechnologie in samenwerking met dronecluster Space53. Gevestigd op voormalig vliegveld Twente, alwaar alle ruimte is voor het testen van nieuwe technieken. Wethouder Eelco Eerenberg: "In Enschede weten we kennis en technologie om te zetten in florerende bedrijven. De stad heeft alles in huis om innovatieve dronebedrijven te laten ontstaan en groeien." Space53 had op 8 augustus de primeur: op de Alphatoren in Enschede werd de eerste droneradar van Nederland geplaatst. De radar houdt het luchtruim van de stad scherp in de gaten. Dit is cruciaal voor het behoud van een veilig en functioneel luchtruim.

Meer berichten