Column: Beenham

Ben je net weg, breekt de pleuris uit. Gaan ze Belgen arresteren, omdat ze Belg zijn. Dat mag niet jongens. We leven in een Europese Unie met vrijheid van verkeer en inwoners van EU-landen. Dan kun je geen mensen terugsturen, omdat ze Belg zijn.

België is ook lid van de EU. Nou ja, zal wel voor de rechter komen. Maar dom is het wel. 200 ME'ers? Beter mee verlegen, dan om verlegen? Niet aan gedacht bij het vriendelijke aanbod om het stadion ter beschikking te stellen? Een Europese wedstrijd met fanatieke supporters uit Antwerpen en omgeving en dan de kop gek laten maken via de moderne media? Ze kwamen niet, gelukkig, maar gênant is het wel.

Een vriendendienst? Er gebeurt veel in Nederland op basis van old times-sake, oude jongens krentenbrood. Als het misgaat heb je geen poot om op te staan, want meestal is niets schriftelijk vastgelegd. Dat hoeft toch niet? We kennen elkaar toch? Juist, we kennen elkaar van de periodes dat er niets aan de hand was. Toen waren we vrienden. Maar nu zijn de omstandigheden en belangen anders en dus wordt er anders gereageerd. Naar buiten toe wil je niks van de problemen laten zien en je valt terug op je basisreactie; arrogantie en opportunisme want het wordt een kwestie van overleven.

Mensen wijzen naar anderen, die meer schuld hebben en het slechtste in de mens komt bovendrijven. Het linke van de moderne media is de onbeheersbaarheid. Je weet niet hoeveel mensen zullen reageren en wat ze gaan doen. Een uitnodiging voor een feestje in Haren liep uit tot een confrontatie tussen enkele duizenden bezoekers en een paar agenten. Daarbij zijn er altijd een paar op zoek naar trammelant en daar heb je dus al de handen vol aan.

Wat ook duidelijk werd de afgelopen dagen, is dat het honk van vak P al lang weer open had kunnen zijn, want de strafmaatregel is inmiddels afgelopen. Gemeente, FC Twente en supporters hadden al lang een plan moeten hebben voor heropening en beheer van die tent. Zeg niet, dat daaraan al gewerkt wordt, want dat moet in de openbaarheid, anders krijg je weer dat stiekeme gedoe. Waarom zo stiekem? Dat heeft de Belgische "affaire" wel aan het licht gebracht, dat het stadion beter bewaakt moet worden. Als een Belg zich kan verstoppen in de Veste, dan kan een drugshandelaar dat ook. De gehaktballetjes waren niet zo lekker, maar de rest wel oordeelde de Belgische James Oliver. Broodje beenham al geprobeerd?

Jan Visser

Meer berichten
 
Auto zoeker