<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162439&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Goede ventilatie en filtering voor een gezond binnenklimaat

TWENTE - Een gezond en aangenaam binnenklimaat is belangrijk voor uw woongenot en gezondheid. Maar weinig mensen staan echt stil bij het belang van goede ventilatie. Dit gaat namelijk veel verder dan alleen het op temperatuur houden en af en toe luchten va de woning.

Op ventilatiegebied is er een grote diversiteit aan systemen en toepassingen. Zo beschikt ongeveer één op de drie woningen in Nederland over actieve, mechanische ventilatie. Dit zijn systemen die door het hele huis actief lucht afzuigen, zoals de badkamer, keuken en toilet. De lucht wordt weggezogen, waardoor via de ventilatieroosters van buiten weer nieuwe, frisse lucht naar binnen komt.

Onderhoud nodig
De meeste systemen voor mechanische ventilatie zijn relatief onderhoudsarm. Maar niet helemaal onderhoudsvrij; helaas vergeet menig huiseigenaar om ook de filters regelmatig te vervangen. Wanneer een filter verstopt raakt, kan deze niet meer vuile lucht verwerken. Alles wat je dan uit de woning wil filteren, blijft er in hangen. Wat weer funest is voor de gezondheid. Wanneer het gaat om een systeem met zogeheten balansventilatie is dit nog eens extra problematisch; de hoeveelheid lucht die het systeem naar binnen en buiten blaast is nauwkeurig afgesteld. Met een verstopt filter kan het systeem niet voldoende frisse lucht binnenhalen.

Reinigen en vervangen
Hoe vaak u de filters moet reinigen of vervangen hangt af van veel factoren. Een algemene regel is om de mechanische ventilatie zeker eens in de vier á vijf jaar na te laten kijken. Wanneer u hiervoor een onderhoudscontract afsluit, vallen de kosten mee en u weet zeker dat het goed gebeurt. Bovendien is het ook goedkoper dan wanneer je een specialist laat komen als het systeem al verstopt is; dan kan een bezoekje al snel zo'n 250 euro kosten.

Filters
Wanneer de filters van het ventilatiesysteem goed toegankelijk zijn, kunt u deze ook eenvoudig zelf reinigen of vervangen. Hoe weet u of een filter aan vervanging is? Wanneer het geheel verkleurd is en de structuur van het filtermateriaal niet meer goed zichtbaar is. Ook hier is geen exacte tijdsspanne voor te geven. Wanneer u bijvoorbeeld in een relatief stoffige, vuile omgeving woont zullen filters eerder aan vervanging toe zijn. De grove voorfilters kunt u eens in de zoveel weken gewoon met een stofzuiger reinigen. De delicate fijne filters zijn hier vaak niet tegen bestand en het werkt bovendien niet zo goed. Vervang deze dus in zijn geheel.

Roosters
Ook het nalopen van de werking van de diverse ventilatieroosters is belangrijk. Immers, de mechanische ventilatie moet ook wel voldoende lucht aan kunnen zuigen. Laat de ventilatieroosters in principe altijd open staan; alleen bij calamiteiten is het verstandig om deze te sluiten.

Goede gezondheid
Goede ventilatie is zeer belangrijk voor de gezondheid. Zo zorgt onvoldoende ventileren voor de mogelijke vorming van vocht, schimmels en bacteriën. In een slecht gefilterde woning ademt u meer schadelijke stoffen in. Wanneer u last hebt van bijvoorbeeld veel hoesten, vaak hoofdpijn of klachten die kunnen duiden op longproblemen is het verstandig om de ventilatie na te laten kijken. Is uw woning goed geventileerd en kampt u nog steeds met klachten? Bezoek dan uw huisarts; longklachten kunnen immers een breed scala aan oorzaken hebben.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162439&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162462&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10162446&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>