De bevrijdingsroute in beeld bij bibliotheek

ENSCHEDE In de Centrale Bibliotheek is van juni 2019 tot en met mei 2020 een semipermanente tentoonstelling te zien waarin de hele bevrijdingsroute van 75 jaar geleden in beeld wordt gebracht.

Deze maandelijks wisselende tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Eric Heijink van Second World War. De tentoonstelling is geopend vanaf 6 juni om 19.30 uur, precies 75 jaar na D-day, de geallieerde invasie in Normandië. Toegang gratis.

Het laatste jaar
De maandelijks wisselende tentoonstelling geeft een inkijkje in zowel de geallieerde opmars als ook in de lokale gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar van de Tweede Wereldoorlog. In het bezette Europa werd in het voorjaar van 1944 met smart gewacht op de geallieerde invasie. Zo ook in Enschede, waar tegen die tijd nog honderden Joden ondergedoken zaten. Veel inwoners hadden in de jaren ervoor hun huis verloren aan de geallieerde bombardementen die onze stad hebben getroffen. Hoe verging het de jonge soldaten op het slagveld? Wat merkte de gewone man in Enschede? Wat herinneren de kinderen van toen zich nog van die tijd? Waarom vielen binnen het verzet de meeste slachtoffers in het laatste oorlogsjaar? Aan de hand van foto's, voorwerpen en dagboeken nemen we je mee terug naar toen.

Meer berichten