Column: Willekeur

De uitslag van de Europese verkiezingen kan gerust verrassend genoemd worden. Mark Rutte en Thierry Baudet hadden bewust alle aandacht naar zich toe getrokken. Bewust; de heren konden niet gekozen worden, maar bemoeiden zich wel intensief met de campagne. De twee grote jongens zouden het wel even uitvechten op het schoolplein. Het debat tussen die twee vond ik vreselijk. Het was gericht op het beschadigen van de tegenstander, niet op de inhoud. Zo vroeg Baudet aan Rutte, wanneer hij voor het laatst gehuild had. Ik kreeg plaatsvervangend schaamrood. Ik zou geantwoord hebben: "Waar bemoei je, je mee?", maar Rutte bleef rustig. Rutte is niet mijn persoonlijke held, maar van Baudet krijg ik kriebels op mijn rug. Ik vind hem arrogant en zijn boodschap gericht op het scheppen van angst.

Misschien heeft dat debat voor beide partijen tot minder stemmen geleid, hetgeen ik zeker hoop. En daarmee kwam de weg vrij voor andere partijen, die echter geen van alle, die kans grepen. Want niemand zag het. Het was een individu, dat profiteerde van het ontbreken van echte issues; Frans Timmermans, die zijn partij, de PvdA, meenam in zijn groei. Niemand had dit aan zien komen. Nog iets opvallends; het lidmaatschap van de EU staat bij ons blijkbaar niet echt ter discussie.

Dit is mijn stelling; de democratie bestaat bij de gratie van de wispelturigheid van de kiezer. Ik heb nog nooit verkiezingen meegemaakt, waarbij de voorspellingen klopten. De kiezer gaat zijn eigen gang, waarbij soms een trend gevolgd wordt, die vantevoren niet eens (h)erkend wordt. Je kunt achteraf alles duiden tot je een ons weegt; je moet het hebben zien aankomen.

Waarom is dat zo moeilijk? Omdat wij steeds meer kiezen in alle vrijheid. Een deel van de kiezers stemt altijd op dezelfde partij. Dat deel wordt steeds kleiner, zodat de uitslagen steeds minder vastliggen; ze kunnen alle kanten op. En dat doen ze ook. Als je de uitslagen kunt voorspellen, betekent dat, dat je meer kunt manipuleren. Een hoop bestuurders en politici zouden dat graag willen, maar gelukkig is het systeem ouderwets, maar redelijk fraudebestendig. Je hoort zo nu en dan verhalen over stembiljetten die ergens zijn blijven liggen en vroeger over ronselpraktijken in het zuiden, maar daar is het blijkbaar rustig. Zo lang de verkiezingsuitslagen onvoorspelbaar zijn, zit het met het democratisch gehalte van Nederland nog wel goed. Ik moet er niet aan denken; Thierry Baudet met onbeperkte macht.


Jan Visser,

visser@btcnet.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker