Inwoners aan het woord over afvalinzameling

ENSCHEDE - Onlangs peilde de gemeente Enschede bij inwoners hoe zij denken over het huidige afvalinzamelingsbeleid. Welke containers wil men aan huis hebben, en welk afval brengen we liever weg? Ruim 5000 inwoners gaven hun mening. De gemeente gaat deze resultaten verwerken in het besluit over hoe ons afval in de toekomst wordt ingezameld.


Bewoners konden in de enquête hun voorkeur aangeven over hoe vaak elke afvalsoort ingezameld moet worden, de grootte van de containers, maar ook over het verspreiden van reclame. De gemeente stelt voor een "Ja-Ja sticker" in te voeren. In dat geval ontvangen alleen huishoudens met zo'n sticker reclame. Dit moet veel papierafval gaan schelen. Ook werd hun mening gevraagd over het zelf wegbrengen van restafval en het idee om kosten in te voeren voor het behouden van een container voor restafval. De gemeente concludeert dat het zelf wegbrengen van restafval nog maar weinig gebeurt en ook geen populair idee is. Slechts 10% (bij tweewekelijkse inzameling) en 12% (vierwekelijkse inzameling) kiest hiervoor. Toch overwegen ze hier naartoe te werken door kosten in te voeren, voor het behouden van de container of juist een kostenverlaging voor het inleveren ervan.

Groot of klein
De meeste inwoners kozen voor het behouden van een grote container papierafval, namelijk die van 240 liter. Ook voor GFT-afval prefereert een meerderheid een grote container. Voor verpakkingen waren de meningen verdeeld. Bij tweewekelijkse inzameling kiest 38% voor de kleine container en 33% voor een grote. 29% Vindt het prima om dit afval zelf weg te brengen naar een verzamelcontainer. Voor restafval gingen de meeste stemmen naar het behouden van een grote container, respectievelijk 49% en 56% bij twee- en vierwekelijkse inzameling.

Deelnemers
Behalve het bekende Enschede Panel werden inwoners ook op de enquête geattendeerd via sociale mediakanalen, de Tubantia, huis-aan-huisbladen en de digitale nieuwsbrief van Twentemilieu. Ook zijn er op de ouderwetse manier enquêtes afgenomen: door simpelweg langs de deuren te gaan met een vragenlijst.

Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanenschede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=750,751,752,753,754" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>