Verkiezingsuitslag

Verkiezingsuitslag

ENSCHEDE - Donderdagochtend 21 maart zijn de voorlopige cijfers bekendgemaakt van de Provinciale Statenverkiezing van de woensdag ervoor.

In Nederland is de opkomst hoger dan vier jaar geleden. In de gemeente Enschede is 52,5 procent van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal gegaan om een stem uit te brengen.

Grootste partij
In de gemeente Enschede stemden de meesten voor Forum voor Democatie. GroenLinks en Forum voor Democratie waren net als in veel andere gemeenten uitschieters. Het aantal GroenLinks-stemmers in de gemeente werd verdubbeld en nieuwkomer Forum voor Democratie wist 16,5 procent van de stemmen naar zich toe te trekken. Grote verliezers waren D66 en SP. Zij zagen het aantal stemmers bijna halveren

De provincie
De inwoners van alle gemeenten gezamenlijk hebben gekozen voor de Provinciale Staten. De voorlopige uitslagen betekenen dat het CDA 10 zetels krijgt, VVD en Forum voor Democratie elk 6, Christenunie en GroenLinks hebben elk 5 zetels in de wacht gesleept. Verder zijn er 4 zetels voor PvdA, 3 voor PVV, 2 zetels voor zowel D66, SP en SGP. 50Plus en Partij van de Dieren krijgen ieder 1 zetel.

Meer berichten
 
Auto zoeker