Kunst van Enschede: Luuk van Ewijk

Wat maak jij?
Ik teken nu bijna drie jaar cartoons voor de (onafhankelijke) universiteitskrant U-Today. In mijn rol als docent aan de Universiteit Twente gebruik ik regelmatig illustraties om de lesstof begrijpelijker en leuker te maken voor studenten.

Wat maakt jouw werk speciaal?
Ik probeer cartoons te maken die geen dialoog of bijschrift nodig hebben. Voorheen maakte ik zwart-wit cartoons met dialogen, maar sinds ik kleurige cartoons maak waarbij de grap vaak al in de tekening zit slaat mijn werk op social media beter aan.

Waar kunnen we jouw kunst zien?
Tot en met 22 november zijn mijn recente cartoons op groot formaat te zien tijdens een expositie in de Vrijhof, op de Universiteit Twente. Ander werk vind je het makkelijkst door mij te Googlen of te kijken op www.luukvanewijk.com.

Welke bekende kunstenaar bewonder jij?
Dat verschilt van dag tot dag. Ik ben wel trouw bewonderaar van het schilder- en tekenwerk van mijn vader, broer en zus (en omgekeerd hofleverancier tijdens verjaardagen en partijen). Een knuffel die mijn moeder eens voor me gemaakt heeft heb ik verpersoonlijkt in mijn cartoon serie Rat & Muis.

Wat betekent Enschede voor jou?
Ik vind Enschede een gemoedelijke stad waarin veel ruimte is voor initiatieven die de stad mooier en leuker maken. Dat er een universiteit, conservatorium en kunstacademie zijn is ook goed voor de levendigheid in de stad.

 
Auto zoeker