Leendert Overduin. (Vragen, tips, verhalen en ideeën zijn welkom op marketing@reisopera.nl)
Leendert Overduin. (Vragen, tips, verhalen en ideeën zijn welkom op marketing@reisopera.nl) Foto:

Leendert Overduin inspiratie ‘Noaber-opera’

Cultuur

De Nederlandse Reisopera neemt het initiatief voor een ‘Noaber-opera’, uit te voeren in 2027. Dominee Leendert Overduin, die vele onderduikers redde in WOII, is de inspiratiebron.

Enschede - Na het succes van de participatievoorstelling Stadsopera MAAK in 2010 zijn er concrete plannen voor een volgende grote muziektheatervoorstelling voor en door inwoners van Enschede. Inspiratie is gevonden in het leven en werk van de Enschedese dominee Leendert Overduin. ‘’Een bevlogen man, wiens daden, persoonlijke moed en levensovertuiging ook vandaag de dag nog inspirerend zijn’’, aldus de Reisopera.

Deze ‘Noaber-opera’ is een vervolg op Stadsopera Maak uit 2010. In deze participatieproductie stond de herdenking van 10 jaar Vuurwerkramp centraal. Onder het motto ‘Hoe bewaar je een ramp?’ werkten zo’n 250 amateurs en professionals een jaar lang aan een ontroerende locatievoorstelling, die viermaal is uitgevoerd in de voormalige Gherzi-weverij. Voor de Noaber-opera in 2027 zoekt de Reisopera de inspiratie weer in de eigen thuisstad.

Leendert Overduin was predikant in Enschede. Na de oorlog zette hij zich in voor de opvang van de kinderen van NSB’ers. Deze - schijnbare - tegenstelling verklaarde hij vanuit zijn geloofsovertuiging. De opstart van de Noaber-opera vindt plaats in 2024 en 2025. In 2026 is het vijftig jaar geleden dan dominee Overduin overleed en in dat jaar beginnen de concrete voorbereidingen en repetities. De uitvoeringen vinden plaats in de zomer van 2027.

De Bommelasloop is toe aan editie 86. (Foto: NienkeMaaktFotoos@gmail.com)
Bommelasloop voor de 86e keer 17 mei, 11:50
Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00