De film Club Zero draait in Concordia.
De film Club Zero draait in Concordia.

Films Gimme Shelter, Boléro en Club Zero te zien in Concordia

Cultuur

Concordia heeft nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Club Zero – Mia Wasikowska als lerares met onorthodoxe opvattingen over eetgewoonten

De eigenzinnige miss Novak (Mia Wasikowksa) gaat aan de slag op een privéschool waar ze les zal geven in het bewust omgaan met eten. Terwijl voedingspatronen uitgebreid onder de loep worden gelegd, ontstaat er een hechte band tussen miss Novak en haar pupillen. De onderlinge relatie neemt een gevaarlijke wending als de leerlingen volledig opgaan in de voorgestelde leefwijze van hun geliefde docent. 

Boléro – speelfilm over de totstandkoming van Ravels wereldberoemde muziekstuk

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek, en in herinneringen aan eerdere mislukkingen. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

Gimme Shelter - The Rolling Stones tijdens hun beruchte tournee in 1969

In 1971 kwam de inmiddels beroemde muziekfilm Gimme Shelter uit, over de twee laatste concerten van de Stones-tour in Madison Square Garden en het gratis concert in San Francisco’s Altamont Speedway. Dat laatste concert transformeert in een clash tussen 300.000 mensen van de zogenoemde ‘Love Generation’ en een tiental Hells Angels die waren ingehuurd om de orde te bewaken. Regisseurs David en Albert Maysles hebben de gebeurtenissen op beeld vastgelegd terwijl de Stones zich door het concert heen worstelden. De film is nu opnieuw te zien ter gelegenheid van de nieuwe docu The Stones and Brian Jones, die ook bij Concordia te zien is.

District 9 – sciencefictionthriller nabesproken door filosofe Kristy Claassen

Als buitenaardse vluchtelingen stranden in Johannesburg, krijgt ambtenaar Wikus de taak om de aliens te verplaatsen. District 9 herinnert aan de historische gebeurtenissen die plaatsvonden in District Zes tijdens de Apartheid. De film behandelt onderwerpen als het kolonialisme en het recentere xenofobe geweld dat het land teistert en verkent thema’s als erbij horen, identiteit en anders-zijn, met een vleugje absurdistische humor.

ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04
Afbeelding
Feestje voor alle vrijwilligers in Enschede in Twentsche Foodhal 14 mei, 17:34
De spelers van FC Twente vormen een erehaag voor de vrouwen. Renate Jansen gaat voorop. (Foto: Bas Everhard)
Volop feest in een vrolijke Veste 14 mei, 16:13