Afbeelding

Hond met nierfalen

Column

Pasgeleden kwam Boeff, een Berner Senner reu van 6 jaar bij ons in de praktijk. Hij dronk en plaste meer. Verder gaat het goed met Boeff maar het vele drinken en plassen begon de eigenaar nu toch echt wel op te vallen.
Nadat Boeff en zijn baasje langs zijn geweest op een consult heeft de dierenarts het advies gegeven om eens wat urine op te gaan vangen en langs te brengen voor onderzoek. Dit is het baasje gelukt en de urine bleek helaas afwijkend.

Daarop is besloten om een bloedonderzoek te gaan doen, om te kijken of er verdere afwijkingen in de bloedwaarden te zien zijn. Helaas was dit het geval en bleken de nierwaardes afwijkend te zijn.
Hierop is het vervolg om een afspraak in te plannen voor een echo, dit heeft het baasje gedaan. Boeff kwam nog steeds kwispelend binnen. Om een echo te maken moet hij op zijn rug liggen, samen met het baasje en een paraveterinair(dierenartsassistente) wordt hij op zijn rug op een kussen gelegd. De buik wordt geschoren, zodat er goed contact tussen de echokop en de huid is. Op deze manier kunnen de geluidsgolven verstuurd en ontvangen worden en dit zien wij als beeld op de echo.

‘Boeff deed het super goed, bleef heel stil liggen en was heel braaf!’

Boeff deed het super goed, bleef heel stil liggen en was heel braaf! Op de echo zag de dierenarts helaas ook dat er veranderingen in de nieren waren ten opzichte van normale nieren.
Ook is de bloeddruk gemeten omdat de bloeddruk ook invloed kan hebben op de belasting van de nieren. Bij een hogere bloeddruk worden de nieren meer belast, dit was bij Boeff ook het geval.

De diagnose was nu ook duidelijk; Boeff heeft nierinsufficiëntie, ook wel nierfalen genoemd.

Via de echo kunnen we de achteruitgang ook goed monitoren. Dit houdt in dat Boeff eens in de zoveel tijd terug moet komen om te kijken hoe het met de nieren gaat.

Boeff krijgt nu de rest van zijn leven speciale voeding en medicatie om de bloeddruk op peil te houden.

Ondanks de behandeling zullen de nieren in de loop van de tijd achteruit blijven gaan. Het is een progressieve ziekte, waaraan hij uiteindelijk zal overlijden.
Wel kunnen we het welzijn van Boeff verbeteren en het natuurlijk proces, dat leidt tot de achteruitgang van de nierfunctie, remmen door middel van het voer en de medicatie.
Ook door regelmatig op controle te komen proberen we te voorkomen dat hij onnodig zal lijden mocht het snel achteruit gaan. Voor het baasje van Boeff geen leuke uitslag, maar wel heel fijn dat er zo snel actie is ondernomen en wij Boeff nu zo goed mogelijk kunnen begeleiden en ondersteunen.

Ziet u uw hond meer drinken en plassen, lever dan eens de ochtendurine van uw hond in voor een check!

Jetse Bakker,
Mediscent

Column Mediscent

ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52
De film Laatste Ronde draait bij Concordia.
Laatste Ronde en Blair Witch Project te zien bij Concordia 14 mei, 18:04
Afbeelding
Feestje voor alle vrijwilligers in Enschede in Twentsche Foodhal 14 mei, 17:34
De spelers van FC Twente vormen een erehaag voor de vrouwen. Renate Jansen gaat voorop. (Foto: Bas Everhard)
Volop feest in een vrolijke Veste 14 mei, 16:13